Makaron Tagiatelle z szynka i szpinakiem |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 20 dag szynki (najlepiej wędzonej)
szpinak mrozony (brykiet) ok. 300-400g
czosnek 2 ząbki
1 smietana 30%
makaron tagliatelle
pieprz
parmezan do posypania
|
Opis przygotowania: Wstawiamy wode na makaron,oczywiscie osolona.
W trakcie gotowania sie wody i makaronu:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy szpinak.
Szynkę kroimy w paseczki o szerokosci mniej wiecej 0.5 cm i dorzucamy na patelnię,po chwili wciskamy czosnek, calosc mieszamy i czekamy aż odparuje większość wody.po czym dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy.
Wlewamy stopniowo smietane ,tyle zeby sos nie byl za gesty tylko sredniej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
Dekorujemy tradycyjnie parmezanem.
P.s Im wiecej parmezanu tym lepiej smakuje :) |
|
|
Przepis został dodany przez: aska1 |
Przepis czytano już 3464 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |