|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Strucla z pigwą i jabłkami |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 10 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Na ciasto :
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maślanki
1 jajko
1,5 łyżki cukru
1 szczypta soli
2 łyżeczki roztopionego masła
4 g suchych drożdży
Na nadzienie :
2 średnie pigwy
2 plasterki cytryny
1 łyżka cukru
'2 małe jabłka
sok z 1/2 cytryny
|
Opis przygotowania: 1 . Wymieszaj mąkę , cukier , suche drożdże i sól . Dodaj jajko , lekko podgrzaną maślankę i roztopione masło . Wyrób gładkie elastyczne ciasto . Przykryte odstaw w ciepłe miejsce , aż podwoi swoją objętość .
2 . Pigwy obierz ze skórki , przekrój na pół , usuń gniazda nasienne . Włóż do garnka , dodaj 1 łyżkę cukru oraz plasterek cytryny i zalej wodą , tak by lekko przykryła owoce . Gotuj na małym ogniu , aż owoce zmiękną . Gdy wystygną , pokrój je w kostkę . Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny . Przełóż do miski , dodaj pigwę , wymieszaj .
3 . Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt . Na cieście rozłóż nadzienie i zwiń je w roladę , końce ciasta podkładając pod spód . Struclę przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i ściśle zawiń . Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut . Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C . |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: natalina4 | Przepis czytano już 4230 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|