|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tarta z kremem śmietanowym |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 12 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Na ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag zimnego masła
Na nadzienie :
40 dag gęstej śmietany 18 %
2 jajka
1,5 torebki budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru
aromat śmietankowy
1 kg śliwek
|
Opis przygotowania: 1 . śliwki umyj , osusz , przekrój i wyjmij pestki . Do miseczki wlej śmietanę , dodaj jaka , proszek budyniowy , cukier puder oraz kilka kropli aromatu śmietankowego .
2 . Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem . Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz żółtka i szybko zagnieć gładkie , zwarte ciasto . Uformuj z niego kule , owiń ją w folię spożywcza i włóż do lodówki na 30 minut .
3 .Schłodzone ciasto rozwałkuj , wyłóż nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm . Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem . Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu . Piekarnik nagrzej do 180 stopni C , wstaw formę z ciastem na 10 minut . Po tym czasie usuń papier , piecz 5 minut . Wyjmij , lekko przestudź . Na ciasto wylej masę śmietanową , na wierzch ułóż śliwki w kształt rozety . Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 40 minut w temperaturze 180 stopni C , aż masz się zetnie a wierzch ciasta zrumieni . Podawaj na ciepło lub zimno . |
|
Opis / Uwagi: Wierzch tarty można posypać też płatkami migdałowymi . |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: natalina4 | Przepis czytano już 3384 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|