|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bogracz |
|
Poziom: średni Głosów: 31 Ocena: 3.95 Składniki: 3 antrykoty,
4 duże cebule,
2 papryki czerwone,
słoiczek koncentratu pomidorowego lub kartonik sosu pomidorowego,
5 średnich ziemniaków,
przyprawy:
2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
łyżkę ostrej papryki w proszku,
łyżeczka kminku mielonego,
sól,
pieprz do smaku.
Wywar:
2 marchewki,
pietruszka,
seler,
kawałek pora,
listek laurowy,
ziarenko ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu.
Lane ciasto,
kluseczki:
jajko i mąka.
|
Opis przygotowania: Kości odkrojone z antrykotu wraz z ewentualnymi tłustymi kawałkami mięsa umieszczamy w dużym garnku, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1.5 h na małym ogniu. Odcedzamy przelewając przez sito. Mięso z antrykotu kroimy w średnią kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkiem łyżki masła.
Po chwili wsypujemy sypką parykę słodką i ostrą. Mięsko smażymy do silnego zrumienienia, dodajemy dosyć niedbale pokrojoną cebulę i parykę. Całośc smażymy jeszcze około 15 min. często mieszając, następnie zalewamy wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mielony kminek, który jest integralną przyprawą tej zupy! Nawet Ci, którzy nie tolerują kminku, w tym daniu w pełni go akceptują.
Bogracz mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 h. Następnie wkrawamy do niej ugotowane uprzednio ziemniaki.
Lane ciasto - jajko mieszamy z taką ilością mąki, żeby uzyskać gęstą, kleistą masę, którą w małych kawałkach wrzucamy na gotującą się zupę. Najlepiej strącać kluseczki z łyżki, pomagając sobie łyżeczką.
Dodatkowe informacje: bogracz to wspaniała, aromatyczna, gęsta zupa, rewelacyjna jako gorące danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje odgrzewana, nawet po paru dniach. |
|
Region: Kuchnia węgierska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 38461 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|