przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto maxi king z orzechami


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
40 dag. herbatników
puszka masy krówkowej
30 dag masła
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki cukru waniliowego
40 dag. mleka w proszku( nie granulowanego)
POLEWA
15 dag. orzeszków ziemnych
2 czekolady mleczne
1/4 szkl. mleka

Opis przygotowania:
Blachę 22x36 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki.
Szklankę mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Ostudzić.

Miękkie masło zmiksować na gładką masę. Następnie dalej miksując dodać na przemian po łyżce mleka w proszku i łyżce mleka z cukrem.

Połowę masy mlecznej rozkładam na herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników.

Następna warstwa to masa krówkowa z puszki. Jeśli zbyt twarda można ją lekko podgrzać.

Na masę krówkową wyłożyć resztę masy mlecznej.

Całość przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Orzeszki pokrojone prażyć na suchej patelni.

Podgrzać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim czekoladę.

Zdjąć z ognia i wymieszać z uprażonymi orzechami i i rozprowadzić na powierzchni ciasta.

Schłodzić w lodówce.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 3528 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin