Ciasto maxi king z orzechami | 
	 | 
		  Poziom: średni Czas: 40 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: 40 dag. herbatników 
puszka masy krówkowej 
30 dag masła 
1 szkl. mleka 
1/2 szkl. cukru 
2 łyżki cukru waniliowego 
40 dag. mleka w proszku( nie granulowanego) 
POLEWA 
15 dag. orzeszków ziemnych 
2 czekolady mleczne 
1/4 szkl. mleka
 
  | 
	Opis przygotowania: Blachę 22x36 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki.  
Szklankę mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Ostudzić. 
 
Miękkie masło zmiksować na gładką masę. Następnie dalej miksując dodać na przemian po łyżce mleka w proszku i łyżce mleka z cukrem. 
 
Połowę masy mlecznej rozkładam na herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników. 
 
Następna warstwa to masa krówkowa  z puszki. Jeśli zbyt twarda można ją lekko podgrzać.  
 
Na masę krówkową wyłożyć resztę masy mlecznej. 
 
Całość przykryć ostatnią warstwą herbatników. 
 
Orzeszki pokrojone prażyć na suchej patelni. 
 
Podgrzać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim czekoladę. 
 
Zdjąć z ognia i wymieszać z uprażonymi orzechami i i rozprowadzić na powierzchni ciasta. 
 
Schłodzić w lodówce. | 
	 | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  adam | 
	| Przepis czytano już 4680 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |