Pizza z mozzarellą i rukolą |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
" 300g mąki do ciasta na pizzę
" 1 opakowanie suchych drożdży
" 200 ml ciepłej wody
" 1 duża kulka sera typu mozzarella
" 100g rukoli
" oliwa z oliwek Olitalia
" sól i pieprz
|
Opis przygotowania: " Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
" Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
" Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
" Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3730 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |