Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
80 g łupanych pistacji
80 g mąki kukurydzianej
3 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
sól pieprz
sok z cytryn Limmi
20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
|
Opis przygotowania: Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.
Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.
Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.
Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami. |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3909 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |