przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
80 g łupanych pistacji
80 g mąki kukurydzianej
3 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
sól pieprz
sok z cytryn Limmi
20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Opis przygotowania:
Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.

Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki  kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.

Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.

Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 3431 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin