przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mazurek czekoladowy z Cykoriadą i konfiturą


Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 5
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Spód:
4 szklanki mąki wysokogatunkowej (np. tortowej)
5 żółtek
kostka masła min. 82% (zimnego, twardego)
0,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
kilka kropelek aromatu (waniliowy/migdałowy)

Masa:
2 łyżki Cykoriady  ekstrakt, płynna w słoiczku
0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady mlecznej
1,5 puszki masy krówkowej lub kajmakowej
60g masła (w temperaturze pokojowej)
8-10 łyżek ulubionej konfitury/dżemu domowego
dekoracje: płatki migdałowe, owoce kandyzowane, czekoladki itp.

Opis przygotowania:
1.Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, po czym siekamy nożem na drobniutkie części. Wbijamy żółtka, dolewamy aromat i zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta, a następnie wkładamy do woreczka spożywczego lub zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na dolnym poziomie na minimum 1,5-2h.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (dolne grzanie bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (zostawiamy kawałek, ok. 1/5) i rozwałkowane na grubość 0,7-1 cm wykładamy na papier do pieczenia. 1/5 odłożonego ciasta wykorzystujemy do ulepienia brzegów, rolujemy wałeczki i nakładamy na rozwałkowany spód. Całość dziurkujemy zapałką
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy ok. 20-30 minut, obserwując by nabrało złotego koloru. Wyjmujemy, odstawiamy do schłodzenia.
3.Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Do miski nakładamy masę z puszki, Cykoriadę, roztarte masło i rozpuszczone czekolady i miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach.
4.Konfiturę nakładamy na wystudzone ciasto i zalewamy tężejącą już masą. Dekorujemy wg uznania, schładzamy.
Smacznego!
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 2527 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin