Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 400 g spaghetti Arrighi
2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
300 g mielonej wołowiny
300 g pomidorków cherry
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 szalotka drobno posiekana
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Zmieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, musztardą, miodem i szalotką. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na oliwie aż będą rumiane ze wszystkich stron. W osobnym naczyniu zagotuj pomidory krojone z bazylią Valfrutta. Dopraw je solą i pieprzem, dodaj troszkę oliwy z oliwek. Gotuj tak długo, aż woda się zredukuje i powstanie gęsty jednolity sos. Na samym końcu dodaj połówki pomidorków cherry i gotuj jeszcze 5 min. W tym czasie ugotuj spaghetti al dente. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerze, na wierzchu ułóż pulpeciki i udekoruj listkami bazylii. |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2723 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |