Żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym |
|
Poziom: trudny Czas: 90 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 1 kg - żeberek wieprzowych
" 5 - cebul
" 1 słoiczek - powideł
" 1 słoiczek - dżemu jabłkowego
" keczup
" Dekoracja
" pomidorki koktajlowe
" Marynata
" kilka łyżek oliwy
" 2 łyżki - miodu
" 3 łyżki - octu jabłkowego
" przyprawa do żeberek
|
Opis przygotowania: Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawę do żeberek. Jeszcze raz wymieszać i odstawić.
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika. Polać marynatą. Wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki.
Następnego dnia połączyć dżem z powidłami i taką glazurą pokryć zamarynowane żeberka. Połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wsypać połowę pokrojonej w piórka cebuli. Nałożyć resztę żeberek. Przykryć pozostałą cebulą. Posmarować keczupem.
Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2 ½ godz. w temp. 200 st. C.
Podawać wraz z sosem oraz frytkami z pietruszki. Na talerzu można udekorować pomidorkami koktajlowymi. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 2929 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |