Sernik z rosą |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier ¼ szklanki
- jajko 1 sztuka
- żółtko 1 sztuka
- masło 80g
Masa serowa:
- Twaróg Sernikowy Piątnica 1 kg
- cukier ¾ szklanki
- Śmietanka 30% Piątnica ½ szklanki
- Mleko Wiejskie Piątnica 1,5 szklanki
- budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
- cukier waniliowy 1 opakowanie
-jajka 2 sztuki
- żółtka jaj 4 sztuki
- wiórki kokosowe ½ szklanki
- cukier 4 łyżki
|
Opis przygotowania: Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.
Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia. |
|
Opis / Uwagi: Smacznego ! :-) |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 2764 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |