Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - Szynka od Dawien Dawna firmy Gzella 150g
- ziemniaki duże 4 szt.
- cebula 1 szt.
- pieczarki
- masło 1 łyżka
- kapary 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka
- jajka 2 szt.
- ser żółty 50g - pieprz czarny grubo zmielony do smaku
|
Opis przygotowania: Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.
Smacznego! |
|
Opis / Uwagi: Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy ! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 2937 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |