|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
NALEWKA Z KWIATÓW BZU CZARNEGO |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: dowolna Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 150 baldachów kwiatów bzu czarnego;
" 4 cytryny;
" 4 lemonki;
" szklanka miodu wielokwiatowego;
" 1 kg cukru;
" 4 szklanki spirytusu ;
" łyżka suszonego korzenia arcydzięgla ( do kupienia w sklepach zielarskich), lub łyżeczka świeżego .
|
Opis przygotowania: W piękny, pogodny ,majowy poranek zbieramy kwiaty bzu czarnego, a ponieważ nie będziemy ich myć zbieramy je w czystej okolicy , z dala od szosy . Można ,po przyniesieniu do domu, rozłożyć kwiaty na tacy, aby dać szansę ucieczki drobnym robaczkom i muszkom. Następnie wyszorowane cytryny sparzamy, osuszamy, kroimy w plasterki i pozbywamy się pestek. Z wody i cukru gotujemy syrop. W wyparzonym słoju (najlepiej 3-litrowym) układamy warstwami kwiaty bzu i plasterki cytryny. Zalewamy to cudo przestudzonym syropem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 8-10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co drugi dzień mieszamy nastaw drewnianą łyżką i sprawdzamy czy sok za mocno nie fermentuje. I tu ważna sprawa nie możemy tego przegapić: kiedy sok zaczyna lekko fermentować trzeba go zlać do innego słoja! Zlewamy, przecedzając przez gęste sito wyłożone jałową gazą. Po zlaniu naszej mikstury dodajemy do niej płynny miód, sok z limonek, spirytus i korzeń arcydzięgla. Tym razem szczelnie słój zamykamy i wynosimy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, co kilka dni energicznie potrząsamy słojem. Po tym czasie ponownie delikatnie zlewamy nalew, a powstały na dnie osad filtrujemy przez gazę lub filtry do kawy. Wszystko razem łączymy i ponownie do słoja& do ciemnego na 2 tygodnie. Oczywiście nie zapominamy o potrząsaniu słojem i kilku miłych słowach, które zawsze dobrze robią każdemu nalewowi. Na koniec wszystko delikatnie zlewamy, osad filtrujemy, rozlewamy do ciemnych butelek, korkujemy, opisujemy i odstawiamy w ciemne ,chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące& Na jesienne przeziębienia, lęki i tęsknoty jak znalazł ! |
|
Opis / Uwagi: Ludowa medycyna przypisywała kwiatom i owocom bzu czarnego silne działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśnie, a zewnętrznie także przeciwzapalne. Polecam zatem przyrządzenie smacznej nalewki z kwiatów bzu czarnego, która oprócz walorów smakowych pomoże w przypadku grypy czy przeziębienia. |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 3111 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|