| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	NALEWKA Z KWIATÓW BZU CZARNEGO |  
	 |  
		Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: dowolna Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: "	150 baldachów kwiatów bzu czarnego; 
"	4 cytryny; 
"	4 lemonki; 
"	szklanka miodu wielokwiatowego; 
"	1 kg cukru; 
"	4 szklanki spirytusu ; 
"	łyżka suszonego korzenia arcydzięgla ( do kupienia w sklepach zielarskich), lub łyżeczka świeżego   .
 
  |  
	Opis przygotowania: W piękny, pogodny ,majowy poranek zbieramy kwiaty bzu czarnego, a ponieważ nie będziemy ich myć  zbieramy je w czystej okolicy , z dala od szosy . Można ,po przyniesieniu do domu, rozłożyć kwiaty na tacy, aby dać szansę ucieczki drobnym robaczkom i muszkom. Następnie wyszorowane cytryny sparzamy, osuszamy, kroimy w plasterki i pozbywamy się pestek. Z wody i cukru gotujemy syrop. W wyparzonym słoju (najlepiej 3-litrowym) układamy warstwami kwiaty bzu i plasterki cytryny. Zalewamy to cudo przestudzonym syropem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 8-10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co drugi dzień mieszamy nastaw drewnianą łyżką i sprawdzamy czy sok za mocno nie fermentuje. I tu ważna sprawa  nie możemy tego przegapić: kiedy sok zaczyna lekko fermentować  trzeba go zlać do innego słoja! Zlewamy, przecedzając przez gęste sito wyłożone jałową gazą. Po zlaniu naszej mikstury  dodajemy do niej płynny miód, sok z limonek, spirytus i korzeń arcydzięgla. Tym razem szczelnie słój zamykamy i wynosimy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, co kilka dni  energicznie potrząsamy słojem. Po tym czasie ponownie delikatnie zlewamy nalew, a powstały na dnie osad filtrujemy przez gazę lub filtry do kawy. Wszystko razem łączymy  i ponownie do słoja& do ciemnego  na 2 tygodnie. Oczywiście  nie zapominamy o potrząsaniu słojem i kilku miłych słowach, które zawsze dobrze robią każdemu nalewowi. Na koniec wszystko delikatnie zlewamy, osad filtrujemy, rozlewamy do ciemnych butelek, korkujemy, opisujemy i odstawiamy w ciemne ,chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące& Na jesienne przeziębienia, lęki i tęsknoty   jak znalazł ! |  
	 |  
	Opis / Uwagi: Ludowa medycyna przypisywała kwiatom i owocom bzu czarnego  silne działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśnie, a zewnętrznie także przeciwzapalne.  Polecam zatem przyrządzenie smacznej nalewki z kwiatów bzu czarnego, która oprócz walorów smakowych  pomoże w przypadku grypy czy przeziębienia. |  
		 |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Na zimno |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  chef7 |  	| Przepis czytano już 3872 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |