|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| NALEWKA Z KWIATÓW BZU CZARNEGO |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: ponad 2 godz.
 Porcji: dowolna
 Głosów: 0Ocena: 0.00
"	150 baldachów kwiatów bzu czarnego;
 "	4 cytryny;
 "	4 lemonki;
 "	szklanka miodu wielokwiatowego;
 "	1 kg cukru;
 "	4 szklanki spirytusu ;
 "	łyżka suszonego korzenia arcydzięgla ( do kupienia w sklepach zielarskich), lub łyżeczka świeżego   .
 
 
 |  | Opis przygotowania: W piękny, pogodny ,majowy poranek zbieramy kwiaty bzu czarnego, a ponieważ nie będziemy ich myć  zbieramy je w czystej okolicy , z dala od szosy . Można ,po przyniesieniu do domu, rozłożyć kwiaty na tacy, aby dać szansę ucieczki drobnym robaczkom i muszkom. Następnie wyszorowane cytryny sparzamy, osuszamy, kroimy w plasterki i pozbywamy się pestek. Z wody i cukru gotujemy syrop. W wyparzonym słoju (najlepiej 3-litrowym) układamy warstwami kwiaty bzu i plasterki cytryny. Zalewamy to cudo przestudzonym syropem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 8-10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co drugi dzień mieszamy nastaw drewnianą łyżką i sprawdzamy czy sok za mocno nie fermentuje. I tu ważna sprawa  nie możemy tego przegapić: kiedy sok zaczyna lekko fermentować  trzeba go zlać do innego słoja! Zlewamy, przecedzając przez gęste sito wyłożone jałową gazą. Po zlaniu naszej mikstury  dodajemy do niej płynny miód, sok z limonek, spirytus i korzeń arcydzięgla. Tym razem szczelnie słój zamykamy i wynosimy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, co kilka dni  energicznie potrząsamy słojem. Po tym czasie ponownie delikatnie zlewamy nalew, a powstały na dnie osad filtrujemy przez gazę lub filtry do kawy. Wszystko razem łączymy  i ponownie do słoja& do ciemnego  na 2 tygodnie. Oczywiście  nie zapominamy o potrząsaniu słojem i kilku miłych słowach, które zawsze dobrze robią każdemu nalewowi. Na koniec wszystko delikatnie zlewamy, osad filtrujemy, rozlewamy do ciemnych butelek, korkujemy, opisujemy i odstawiamy w ciemne ,chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące& Na jesienne przeziębienia, lęki i tęsknoty   jak znalazł !
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Ludowa medycyna przypisywała kwiatom i owocom bzu czarnego  silne działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśnie, a zewnętrznie także przeciwzapalne.  Polecam zatem przyrządzenie smacznej nalewki z kwiatów bzu czarnego, która oprócz walorów smakowych  pomoże w przypadku grypy czy przeziębienia.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Na zimno |  |  |  | Przepis został dodany przez:  chef7 |  | Przepis czytano już 3848 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |