Biała pizza ze szparagami i anchois | 
	 | 
		  Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: Składniki: 
Ciasto (2 pizze): 
"	250 g mąki pszennej 
"	ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania) 
"	7 g drożdży suszonych 
"	1 łyżeczka soli 
"	1 łyżeczka cukru 
"	1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia  
 
Dodatki: 
 
"	150 g gorgonzoli 
"	150 g mozzarelli 
"	1/2 pęczka szparagów zielonych 
"	1 słoiczek anchois 
"	garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis 
"	garść pomidorów koktajlowych 
"	bazylia (świeża) 
"	oliwa Extra Vergine  Trufle marki Olitalia
 
  | 
	Opis przygotowania: Wykonanie 
 
1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj. 
2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką. 
3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina). 
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy. 
4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki. 
5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast. 
6. Wyłóż pozostałe składniki. 
7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C. 
8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 1215 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. 
9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową. | 
	 | 
	Opis / Uwagi: Biała pizza domowej roboty to idealny pomysł na przyjęcie. | 
		 | 
| Region:  Kuchnia włoska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  flypr | 
	| Przepis czytano już 4456 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |