| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą |  
	 |  
		  Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: Składniki: 
 
- Szynka Krucha Gzella                                               200g  
- filet z piersi kurczaka Gzella                                    500 g  
- Schab pieczony Gzella                                             200g 
- włoszczyzna bez kapusty                                    1 porcja 
- cebula                                                                        150g 
- pieczarki                                                                    200g 
- bułka tarta                                                                 1 łyżka 
- masło                                                                         2 łyżki 
- starty ostry żółty ser                                                3 łyżki 
- koncentrat pomidorowy                                          1 łyżka 
- pokrojona natka pietruszki                                      2 łyżki 
 
Sos: 
 
- masło                                    2 łyżki 
- mąka                                     1 łyżka 
- mleko                                    1 szklanka 
- śmietana                               ½ szklanki 
- sól, pieprz, cukier                 do smaku 
- soku z cytryny                      1 łyżeczka
 
  |  
	Opis przygotowania: Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę Kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ÚC i zapiekamy ok. 20 min.  
 
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: Więcej regionalnych przepisów znajdziecie na www.smakiregionu.pl ! |  
		 |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  redakcja |  	| Przepis czytano już 3368 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |