| Biszkopt z truskawkami i Ptasim Mleczkiem | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  60 min.Głosów: 0Ocena: 0.00
Biszkopt:
 6 jajek
 1 szklanka cukru
 1 szklanka mąki tortowej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Masa budyniowa:
 1 budyń śmietankowy
 330 ml śmietany kremówki
 3 łyżeczki żelatyny
 Dodatkowo:
 ½ kg truskawek
 2 galaretki truskawkowe
 150 g Ptasiego Mleczka (ok. 15 szt)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Całość wylać do formy (wymiary ok. 34 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180°C.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Do wystudzonego budyniu dodać ubitą śmietanę, a następnie wystudzoną żelatynę i dokładnie wszystko razem zmiksować.Truskawki wypłukać, obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Ptasie mleczko pokroić na pół, a następnie połówki w trójkąty.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową, poukładać Ptasie Mleczko i lekko wcisnąć w masę, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu.Z tężejącej galaretki odlać jedną szklankę, a następnie spienić mikserem do białości. Tak powstałą piankę wylać na ciasto, poukładać truskawki i wylać resztę galaretki.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adam | 
	| Przepis czytano już 4161 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |