|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Farsz:
· 1 szklanka soczewicy czerwonej Halina
· 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
· 200 g fety
· 100 g gorgonzoli
· 2 ząbki czosnku
· sól
· pieprz
· 23 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
ok. 250 ml ciepłej wody
1 łyżka masła roztopionego
sól
|
Opis przygotowania: Wykonanie:
1. Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.
2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Sery rozdrób widelcem.
4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.
7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 12 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.
9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu |
|
Opis / Uwagi: Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem to świetna propozycja na pyszny, a przy tym pełnowartościowy posiłek. |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2398 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|