przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami


Poziom: średni
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
-ok. 500 g polędwicy wieprzowej
-10 plastrów boczku wędzonego
-olej rzepakowy Rapso
-1 szalotka
-1 ząbek czosnku
-10 wędzonych śliwek
-3/4 szklanki wina wytrawnego białego
-szklanka wody
-1 łyżka masła
-rozmaryn (suszony lub świeży)
-sól, pieprz

Surówka:
-1 duży koper włoski (fenkuł)
-kapusta czerwona
-1 duża cytryna
-1 ząbek czosnku
-koperek (2 łyżki)
-olej rzepakowy Rapso (23 łyżki)
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-10 kawałków sznurka

Opis przygotowania:
1. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon. Pokrój na 10 kawałków.
2. Mięso posól, popieprz oraz posyp rozmarynem ze wszystkich stron.
3. Owiń kolejne kawałki boczkiem oraz sznurkiem, zawiąż.
4. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju Rapso, rozgrzej. Przełóż na patelnię mięso i smaż ze wszystkich stron na lekko brązowo.
5. W międzyczasie posiekaj szalotkę, czosnek. Śliwki pokrój drobno.
6. Zdejmij z patelni usmażone mięso. Na patelnię przełóż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż ok. 1 minutę cały czas mieszając.
7. Przełóż na patelnię mięso. Wlej wino i 1 szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając, aż płyn się zredukuje do 56 łyżek.
8. Dodaj na patelnię masło, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Wyłącz kuchenkę.
9. Fenkuł oczyść z zewnętrznych warstw. Pokrój koper oraz kapustę (kapusty ok. 1 szklanka).
10. Przygotuj dresing. Cytrynę wyszoruj, sparz, zetrzyj skórkę. Czosnek obierz i drobno pokrój. Przełóż do miseczki skórkę cytryny, czosnek, pokrojony koper. Wyciśnij 1/2 cytryny. Sok dodaj do miseczki. Wsyp do miseczki sól (troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki oraz pieprz (według preferencji). Całość wymieszaj. Wlej olej i wymieszaj.
11. Połącz warzywa z sosem.
12.Mięso podawaj wraz surówką i wybranym dodatkiem (makaronem, ziemniaki, kluskami lub kaszą).
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki VOG zapraszamy na stronę: www.vog.pl oraz Facebook www.facebook.com/SwiadomeOdzywianie
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 2232 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin