|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ryż Basmati marki Britta z wiśniami i migdałami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 35 dag Ryżu Basmati marki Britta
3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru pudru
300 ml śmietany słodkiej
5 dag obranych migdałów
50 dag mrożonych wiśni
laska wanilii
1-2 łyżki masła
½ szklanki cukru
30 ml sherry
|
Opis przygotowania: Ryż opłukać i odsączyć. Mleko zagotować. Laskę wanilii podzielić na dwie części i dodać ją do mleka, włożyć masło oraz ryż. Gotować 25 min. na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia. Usunąć laskę wanilii. Ryż można zmiksować blenderem na gładką masę. Migdały posiekać i dodać do masy ryżowej, wsypać cukier puder. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić trzepaczką, wymieszać z wystudzonym ryżem. W garnku zagotować pół szklanki cukru z 1/4 szklanki wody. Włożyć wiśnie, gotować około 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Wlać sherry. Wymieszać, lekko wystudzić. Masę ryżową włożyć do miseczek, obficie polać sosem wiśniowym. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2775 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|