przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ryż Basmati marki Britta z wiśniami i migdałami


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
35 dag Ryżu Basmati marki Britta
3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru pudru
300 ml śmietany słodkiej
5 dag obranych migdałów
50 dag mrożonych wiśni
laska wanilii
1-2 łyżki masła
½ szklanki cukru
30 ml sherry

Opis przygotowania:
Ryż opłukać i odsączyć. Mleko zagotować. Laskę wanilii podzielić na dwie części i dodać ją do mleka, włożyć masło oraz ryż. Gotować 25 min. na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia. Usunąć laskę wanilii. Ryż można zmiksować blenderem na gładką masę. Migdały posiekać i dodać do masy ryżowej, wsypać cukier puder. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić trzepaczką, wymieszać z wystudzonym ryżem. W garnku zagotować pół szklanki cukru z 1/4 szklanki wody. Włożyć wiśnie, gotować około 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Wlać sherry. Wymieszać, lekko wystudzić. Masę ryżową włożyć do miseczek, obficie polać sosem wiśniowym.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 2775 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin