przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
16 sznycli z indyka
32 plastry boczku wędzonego
ok. 200 g moreli suszonych Kresto
45 dużych ząbków czosnku
4 ostre papryczki (opcjonalnie)
250 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka masła
olej
sól, pieprz

mix sałat
sałata lodowa, papryka, marchewka
składniki na dresing: orzechy piniowe Kresto, miód, musztarda, olej Rapso, sól, pieprz, czosnek

Opis przygotowania:
1. Sznycle z indyka rozbijamy między dwoma arkuszami folii.
2. Czosnek obieramy, ścieramy. Nacieramy nim roladki, które także solimy i pieprzymy.
3. Morele kroimy w wąskie paseczki.
4. Nakładamy porcję moreli na płat indyka i zawijamy. Owijamy 1 plastrem bekonu, a następnie kolejnym tak, aby zaczynały i nie kończyły się w tym samym miejscu (dzięki temu niepotrzebne będą nitki).
5. Rozgrzewamy 5 łyżek oleju i na średnim ogniu podpiekamy ze wszystkich stron roladki.
6. Dodajemy pozostałe morele oraz papryczki (jeśli chcemy, aby danie było pikantne). Całość zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Gdy płyn jest już mocno zredukowany, dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku.
7. Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, dodajemy oliwę, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
8. Przygotowujemy dresing. 2 łyżki musztardy (np. rosyjską), 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprz, olej (ok. 57 łyżek). Całość dokładnie mieszamy na jednolitą emulsję.
9. Warzywa i sos podajemy w osobnych miseczkach.
10. Jako dodatek możemy przygotować np. gnocchi, ziemniaki lub kopytka.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 1775 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin