|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem  Pyszne danie na gorąco lub pomysłowa przekąska na zimno idealna na karnawał! |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  60 min.Porcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
SKŁADNIKI
 Na ciasto:
 200 g mąki gryczanej
 50 g mąki pszennej
 1 jajko
 2 łyżki oliwy
 300 ml wody
 sól
 olej do smażenia
 
 Na farsz:
 3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
 500 g mrożonego szpinaku (całe liście)
 100 g serka typu feta
 2 szalotki
 3-4 ząbki czosnku
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
 
 |  | Opis przygotowania: PRZYGOTOWANIE:
 Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje). Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.
 Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.
 
 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min      LICZBA PORCJI: 4 porcje
 
 WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać  po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.
 
 Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
 Well-well.eu
 
 Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well.
 
 Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego menu w ciekawe i oryginalne danie. Naleśniki można zwijać i serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska - pokrojone w dwucentymetrowe paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4 części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  mniam |  | Przepis czytano już 3375 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |