|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pierogi z jagodami z pysznym kremowym sosem z ziarenkami wanilii |
|
Poziom: b. łatwy Porcji: 3 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Pierogi z owocami kojarzą się zazwyczaj z latem, wakacjami i kuchnią babci, czyli wszystkimi przyjemnościami za którymi często tęsknimy w czasie jesienno-zimowych miesięcy. Warto sięgnąć po nie w tym okresie i cieszyć się w domowym zaciszu - smakiem wakacji i lata. Przedstawiamy wyjątkowo prosty i szybki przepis na efektowne danie z wykorzystaniem gotowych pierogów pierogi z jagodami i kremowym sosem z ziarenkami wanilii. Jest to doskonała propozycja na wyśmienity i szybki obiad, deser lub słodką kolację. Pierogi w tej wersji doskonale smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W przepisie wykorzystano pierogi z jagodami Jawo. Są ręcznie robione, mają bardzo dobry domowy skład i nie ma w nich sztucznych konserwantów.
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie pierogów z jagodami Jawo
sos waniliowy:
150ml mleka
100ml słodkiej śmietany 30- 36%
40g cukru
1 laska wanilii
3 żółtka
|
Opis przygotowania: Przygotowanie:
Ugotuj pierogi z jagodami zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu czas gotowania 9 minut. Przygotuj sos waniliowy: przekrój wzdłuż laskę wanilii i wyciągnij za pomocą noża ziarenka. Mleko i śmietanę wlej do niedużego garnka, dodaj laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadź do zagotowania, a następnie wyciągnij z garnka laskę wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę. Do utartych żółtek wlej powoli przez gęste sitko gorące mleko. Powstałą masę dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, ciągle mieszając łyżką. Masa nie może się zagotować, bo zważą się żółtka. Sos gęstnieje powoli. Ugotowane pierogi polej sosem. Udekoruj borówkami i listkiem mięty.
Wskazówka:
W wersji skróconej można polać gotowym sosem waniliowym.
Smacznego! |
|
|
Przepis został dodany przez: mniam | Przepis czytano już 2094 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|