|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 500 g ryżu ( najlepiej typu Carnaroli do risotto)
" 80 g cebulki szalotki
" 100g seru typu parmezan
" 15 g masła
" 30 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
" 100 ml soku z cytryn Limmi
" olej ryżowy Olitalia ( do smażenia)
" 2 słoiki tuńczyka w sosie własnym Callipo 160g
" 100 ml soku z cytryn Limmi
" 1l wody
" 10 g pieprzu ( w ziarenkach)
" 1 marchewka
" 100 g selera
" 1 biała cebula średniej wielkości
" 2 jajka
" 150 g bułki tartej
" sól i pieprz
|
Opis przygotowania: 1. Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Umyte, obrane i pokrojone warzywa umieść w garnku z wodą, dodaj sok z cytryny i pieprz. Zagotuj, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny, a następnie odcedź bulion tak, aby nie zawierał kawałków warzyw.
2. Przygotuj nadzienie ryżowe: posiekaj bardzo drobno cebulkę szalotkę i dodaj do rozgrzanej wcześniej w dużym garnku oliwy. Podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie zalej bulionem. Do bulionu dodaj ryż, a następnie 100 ml soku z cytryny. Gotuj (około 20 minut) na małym ogniu aż płynny bulion się zredukuje, a ryż zaabsorbuje wodę. Po ugotowaniu dodaj masło i parmezan. Przełóż ryż na dużą patelnię, przykryj i pozostaw do ostudzenia.
3. Schłodzony ryż podziel na 15 równych porcji. Każdą z porcji uformuj w dłoniach w płaski okrągły kształt, który wypełnisz porcją (wielkości małej łyżeczki) tuńczyka. Przykryj tuńczyka ryżem, formując charakterystyczne krokieciki.
4. Każdy z krokietów obtocz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu, oleju ryżowym, w wysokiej temperaturze. Kiedy panierka krokietów się zarumieni, wyjmij je z patelni i połóż na kuchennym papierowym ręczniczku, aby odcedzić nadmiar tłuszczu.
5. Podawaj na gorąco i ciesz się smakiem włoskiej przystawki. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2008 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|