przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piernik z migdałami

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
50 dag miodu
2 szkl. cukru
1 kg mąki
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 opakowania przyprawy do pierników
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
powidła śliwkowe

Opis przygotowania:
Miód, masło i cukier podgrzewać wolno na małym ogniu do wrzenia. Do przestudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, jajka, sól, rozpuszczoną w małej ilości wody sodę i przyprawę do pierników, cały czas dokładnie wyrabiając ciasto. Dodać bakalie. Pozostawić na kilka godzin w zimnym miejscu. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec ok. godziny na małym ogniu. Po ostygnięciu przełożyć lekko podgrzanymi powidłami.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5631 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin