Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
" 2 polędwiczki z dorsza (każda po około 150 g)
" 1 woreczek kaszy jaglanej
" 1 brokuł
" 1 marchewka
Sos koperkowy:
" 3 łyżki świeżego koperku
" 300 ml bulionu warzywnego
" 40 ml mleka
" łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
" łyżka mąki pszennej
|
Opis przygotowania: 1. Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut.
2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (możemy również użyć temperówki do warzyw),
a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut.
3. Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości około 10 minut).
4. W międzyczasie w wodzie Mama i ja gotujemy kaszę jaglaną (według przepisu z opakowania).
5. Przygotowujemy sos koperkowy. 150 ml bulionu warzywnego wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do wrzącego wywaru i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
6. Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 2786 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |