przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
" 1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
" 2 polędwiczki z dorsza (każda po około 150 g)
" 1 woreczek kaszy jaglanej
" 1 brokuł
" 1 marchewka

Sos koperkowy:
" 3 łyżki świeżego koperku
" 300 ml bulionu warzywnego
" 40 ml mleka
" łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
" łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:
1. Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut.
2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (możemy również użyć temperówki do warzyw),
a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut.
3. Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości  około 10 minut).
4. W międzyczasie w wodzie Mama i ja gotujemy kaszę jaglaną (według przepisu z opakowania).

5. Przygotowujemy sos koperkowy. 150 ml bulionu warzywnego wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do wrzącego wywaru i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
6. Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 2786 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin