|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Klasyka tuńczyka przepis |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki na sałatkę:
2-3 garści rukoli
1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)
1 szklanka białej fasoli
2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (2 x 160 g)
1 czerwona papryka ramiro
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos:
5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
sól, świeżo mielony pieprz
|
Opis przygotowania: 1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 1963 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|