przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Klasyka tuńczyka  przepis


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Składniki na sałatkę:
2-3 garści rukoli
1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)
1 szklanka białej fasoli
2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (2 x 160 g)
1 czerwona papryka ramiro
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na sos:
5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
sól, świeżo mielony pieprz

Opis przygotowania:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 1963 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin