przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piernik korzenny

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
6 dkg masła,
1 szkl. cukru,
1 szkl. miodu,
4 jajka,
6 dkg posiekanych orzechów,
4 szkl. mąki,
1 łyżeczkę kardamonu,
1 łyżeczkę cynamonu,
5 goździków,
skórkę z 1 cytryny,
proszek do pieczenia,
1 łyżkę spirytusu,
odrobinę soli.

Opis przygotowania:
Masło utrzeć na pianę, a następnie dodawać kolejno w trakcie ucierania cukier po jednym żółtku, roztopiony miód, posiekane orzechy, otartą skórkę z cytryny, zmielone goździki, pozostałe przyprawy, proszek do pieczenia rozpuszczony w spirytusie, na końcu dodać mąkę i dokładnie wybijać ciasto drewnianą łyżką. Gdy ciasto nabierze gładkości, zmieszać je ze sztywno ubitą pianą z białek, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i odstawić na 1 h. Piec przez 1 h w gorącym piekarniku.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7375 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin