|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 szklanka ryżu białego marki Britta
3 szklanki mleka
sól
3 dag masła
2 jaja
0,5 szklanki cukru
4 duże winne jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego
10 dag rodzynków
masło i tarta bułka do formy
syrop owocowy lub śmietana do polania
|
Opis przygotowania: Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu zagotowania. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2345 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|