|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piernik śląski |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: 40 dkg mąki,
40 dkg cukru pudru,
100 ml piwa jasnego,
4 jaja,
5 dkg masła lub margaryny,
paczka przypraw do piernika,
proszek do pieczenia,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
|
Opis przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką, roztopionym masłem, piwem, przyprawami i ubitą pianą z białek. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wyrównać powierzchnię i piec ok. 50 min. w średnio gorącym piekarniku. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6450 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|