|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Jabłecznik z orzechami |
|
Poziom: średni Porcji: dla 8 osób Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 180 g zmielonych orzechów laskowych
- 180 g zmielonych orzechów włoskich zmiksować
- 200 g bułki tartej
- 5 sztuk jajek
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 łyzeczka cynamonu
- 250 g masła (miekkie)
- 250 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- skórka z cytryny (około 10 g)
Nadzienie:
- 50 g rodzynek
- 5 łyżek rumu
- 1 kg jabłek (kwaśnych)
- 120 g marmolady z brzoskwiń
|
Opis przygotowania: 1. Dzien wczesniej umyc i osuszyc rodzynki, włozyc do słoika zalać rumem.
2. Orzechy wymieszać z bułką tartą, jajkami, cukrem waniliowym, solą, cynamonem, oraz skórką z cytryny.
3. Jabłka obrać i pokroić w blaszki, masło z cukrem zmiksowac, powoli dodając mase orzechową (punkt 2)
4. Blache z wysokim rądem wyłożyć papierem do pieczenia. Mase wylać na blache wyrownując dużym nożem na przygotowanym podłożu krażki jabłek, lekko wlepiając je w mase.
5. Do przygotowanego wcześniej piekarnika o temperaturze 180°C. wstawiamy ciasto na środkową szyne, czas wypieku 45 minut.
6. Rodzynki odcedzić na sitku, przygotowaną marmelade w małym garnku zagotować. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika po upływie 45 minut posmarować góre ciasta marmeladą oraz posypać rodzynkami. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7472 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|