|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szarlotka z morelami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
25 dkg mąki,
10 dkg margaryny,
8 dkg cukru pudru,
2 żółtka.
Masa:
1 kg moreli,
20 dkg cukru kryształu,
25 ml rumu,
4 białka,
cukier puder do posypania.
|
Opis przygotowania: Ciasto przygotować jak w szarlotce z jabłkami i upiec. Morele umyć, wypestkować, pokrajać, rozgotować z dodatkiem małej ilości wody. Następnie przetrzeć przez sito, dodać cukier kryształ i smażyć do gęstości dżemu często mieszając. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z gorącym przecierem i cukrem, rozłożyć na przygotowanym cieście, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i piec około 30 minut w średno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać w kwadraty i posypać cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5687 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
? Dodał/a mistrzkuchni dnia 2009-07-19 18:44:11
Jeśli posiadasz informację o tym skąd faktycznie jest ten przepis to proszę o przesłanie tych informacji poprzez formularz kontaktowy (tytuł, wydawnictwo). Sprawdzimy to i dodamy adnotację o pochodzeniu przepisu. Ew. jeśli autor książki zastrzegł sobie prawo do przepisów, przepis ten zostanie usunięty.
| plagiat Dodał/a ~meg dnia 2009-07-17 23:20:23
jest to przepis "zerżnięty żywcem" z Kuchni Polskiej, nic nowego :(
|
|
|
|