|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort ananasowy |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: Ciasto:
2 szklanki mąki,
1/2 kostki masła,
2 żółtka,
3/4 szklanki cukru pudru,
cukier waniliowy.
Na krążek środkowy:
5 jajek,
200 g zmielonych migdałów lub orzechów,
2 łyżki tartej bułki,
szklanka cukru,
masło i tarta bułka do tortownicy.
Na masę:
1 kostka masła,
3 żółtka,
6 łyżek cukru pudru,
1 łyżka kakao,
2 łyżki mleka.
Na wierzch:
580 g ananasa (puszka),
opakowanie galaretki cytrynowej,
3 łyżki winiaku albo likieru owocowego,
wiśnie do ozdoby.
|
Opis przygotowania: Kruche ciasto na spód zagnieść szybko, przesiewając mąkę na stolnice i dodając do niej pozostałe składniki. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodnę miejsce na 30 min. Następnie wyłożyć tym ciastem tortownice, nakłuć widelcem i piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Wyłożyć na paterę. Tą samą tortownice wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Na krążek środkowy utrzeć żółtka z cukrem, ubić z białek sztywną pianę i dodawać do żółtek na przemian z migdałami zmieszanymi z tartą bułką, delikatnie mieszając. Masę wlać do tortownicy i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Gdy placek podrośnie, podnieść temp. W sumie pieczenie powinno trwać ok. 20 min. Masło na masę utrzeć "na śmietanę" i nadal ucierając dodawać cukier puder. Kakao rozrobić z zimnym mlekiem, zagotować i ostudzić. Po troszeczku dodawać do masła kakao i po jednym żółtku, ciągle ucierając. Masa powinna być jednolita i puszysta. Na kruchy spód włożyć masę, pozostawić kilka łyżek na boki tortu, równo rozsmarować. Na masę kłaść krążek środkowy. Do winiaku lub likieru dodać łyżkę przegotowanej wody lub soku z ananasa i skropić krążek środkowy. Galaretkę rozrobić z sokiem z ananasa (1 i 1/2 szklanki), dodać łyżkę winiaku. Galaretkę odstawić w chłodnę miejsce, mieszając od czasu do czasu. Na torcie ułożyć plastry ananasa, wkładając w środek każdego wiśnie. Gdy galaretka zacznie tężec wylać ją na owoce. Po stężeniu galaretki boki tortu pokryć pozostałą masą. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6082 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|