przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort miodowy

Poziom: średni
Głosów: 8
Ocena: 4.12
Składniki:
Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
15 dag margaryny,
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego,
15 dag (8 łyżek) cukru,
2 jaja,
1 łyżeczka sody,
tłuszcz i tarta bułka do formy.
Masa:
15 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
2 żółtka,
2 szklanki mleka,
3 czubate łyżki kaszy manny,
olejek migdałowy,
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych.

Opis przygotowania:
Margarynę roztopić z miodem, cukrem i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, wlać do niej ostudzoną masę, jaja i dokładnie utrzeć. Ciasto podzielić na 3 części. W tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą? bułką upiec kolejno 3 placki. Przygotować masę: zagotować mleko z kaszą i ostudzić. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, połączyć z ostudzoną kaszą. Całość dokładnie utrzeć, dodać olejek migdałowy, zmielone orzechy lub wiórki kokosowe. Masą przełożyć placki i posmarować wierzch tortu. Spożywać w kilka godzin po przełożeniu.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 9730 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin