przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasteczka z jabłkami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
2 szkl. mąki,
20 dkg margaryny,
jajo,
żółtko,
1 dkg drożdży,
łyżka cukru,
pół szklanki śmietany,
aromat waniliowy,
sól,
50 dkg kwaśnych jabłek (antonówki,
szare renety),
10 dkg cukru pudru.

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtko i całe jajo, drożdże utarte z cukrem, śmietanę, aromat, szczyptę soli i jeszcze chwilę siekać. Następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyciąć foremką krążki. Na połowie każdego krążka ułożyć cząstkę jabłka i zlepić pierożek. Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w temperaturze 180 - 190°C na złoty kolor (ok. 15 - 20 min.). Gorące posypać cukrem pudrem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7568 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin