|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Drożdżowiec z orzechami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
60 dkg mąki,
4 dkg drożdży,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kremówki,
15 dkg masła,
3 jaja.
Masa orzechowa:
30 dkg orzechów,
20 dkg cukru pudru,
4 białka,
kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego.
|
Opis przygotowania: Do mąki wbić jaja, dodać cukier, masło, proszek do pieczenia i wlać drożdże rozpuszczone w śmietance. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Przygotować masę orzechową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i aromat. Wsypać zmielone orzechy i starannie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na dość gruby placek, posmarować połową kremu, zrolować, zawinąć w pergamin do pieczenia ciast, ułożyć w formie. Piec 40 min. w temp. 180 - 200°C, po czym wystudzić. Zdjąć pergamin i posypać ciasto cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5799 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|