|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sernik cytrynowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: 25 dkg mąki,
125 g masła,
szczypta soli,
40 g cukru (3 łyżki),
1 żółtko.
Nadzienie:
2 cytryny,
2 jajka,
75 dkg serka homogenizowanego,
250 g śmietany 22%,
10 dkg cukru (niecałe 0.5 szkl.),
1 torebka cukru waniliowego,
50 g mąki ziemniaczanej.
|
Opis przygotowania: Mąkę, żółtko, masło i cukier zagnieść na ciasto, dodając szczyptę soli. W razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Zetrzeć skórkę, owoce przekroić na pół i wycisnąć sok.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki, a następnie włożyć do formy i uformować rant wysokości 3 cm.
Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białka. Serek wymieszać ze śmietaną, dodając żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytryny.
Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Mąkę ziemniaczaną przesiać do masy serowej i lekko wymieszać. Masę nałożyć na spód ciasta.
Sernik piec 50 - 60 min., ostudzić i pokroić na 12 porcji. Podawać z bitą śmietaną.
Rady:
Sok z cytryny można zachować, a mianowicie sokiem napełnić pojemnik na lód i wstawić do zamrażalnika. Zamarznięte kostki przechowywać w woreczku w zamrażarce.
Zamiast soku z cytryny można wziąść świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta. Cytrynę można też zastąpić limonką.
Sernik będzie zawierał mniej tłuszczu, jeśli serek tłusty zastąpi się serkiem chudym, a śmietanę 22% chudszą śmietaną. |
|
Opis / Uwagi: Jedna porcja to ok. 380 kcal/1580 kJ - białko 12 g, tłuszcze 22 g, węglowodany 33 g. |
| Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5791 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|