|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem karmelowy |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 l mleka
- 6 jaj
- 12 łyżek cukru
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki wody
|
Opis przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z przekrojoną laską wanilii. Rozbijamy mikserem całe jaja z 6 łyżkami cukru, a gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy powoli gorące mleko. W garnuszku z grubym dnem robimy karmel: wsypujemy cukier i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Gdy zrobi się brązowy, dodajemy 4 łyżeczki wody i nadal mieszamy, aż do uzyskania jednolitego płynu. Karmel rozlewamy do żaroodpornych miseczek, a na wierzch masę z mleka i jaj. Miseczki wstawiamy do płaskiego naczynia z wodą i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 30 min w temp. 180°C (możemy sprawdzić, czy krem jest upieczony, nakłuwając go nożem - gdy na nożu nie zostają już ślady kremu, to znaczy, że jest gotowy).
Krem podajemy schłodzony - w miseczkach lub wyjęty i odwrócony - na talerzykach. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 4752 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|