|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem waniliowy |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 45 dag malin.
Krem: 1 laska wanilii
- 600 ml śmietany 30-procentowej
- 6 żółtek
- 5 dag cukru
|
Opis przygotowania: 6 malin odłożyć, pozostałe przetrzeć przez sitko drewnianą łyżką, przykryć i schłodzić w lodówce razem z odłożonymi owocami. Laskę wanilii przekroić, wyjąć nasiona i włożyć do garnka. Dodać śmietanę i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie z dodawaną porcjami gorącą śmietaną. Podgrzewać jeszcze 2 - 3 min, mieszając drewnianą łyżką. Gdy krem zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut. Przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać przetarte maliny i starannie wymieszać. Krem rozłożyć do pucharków, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Przed podaniem przybrać odłożonymi owocami. |
|
|
Przepis czytano już 5208 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|