|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Cielęcina z grilla w przyprawach |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 6 sznycli cielęcych
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- skórka (tylko cieniutka żółta warstwa) otarta z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 łyżki posiekanej natki
- pieprz
- sól
- gotowy sos czosnkowy
|
Opis przygotowania: Mięso bardzo starannie umyj, osusz, energicznie wygnieć ręką. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub drobniuteńko posiekaj. Dodaj tymianek, gałkę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy i natkę pietruszki, dokładnie wszystko wymieszaj. Natrzyj tą pastą wszystkie porcje mięsa, włóż je do salaterki, polej resztą marynaty, dokładnie wymieszaj. Szczelnie przykryj salaterkę i przynajmniej na 3-4 godziny wstaw do lodówki, żeby cielęcina dobrze się zamarynowała. Następnie wyjmij mięso z salaterki (marynatę zachowaj), każdy kawałek posól, ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron na rumiano. Co jakiś czas skrapiaj sznycelki marynatą pozostałą w salaterce wymieszaną z resztą oliwy. Miękkie i rumiane mięso zdejmij z rusztu i od razu podawaj. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonej cielęciny będzie gotowy sos czosnkowy i pikle lub warzywa z rusztu z ulubionym dipem. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 11540 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|