Sandacz na grilowanych jarzynach |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 filety z sandacza (ok. 120 g każdy)
- 100 ml oliwy
- 1 limonka
- mieszanka przypraw (po łyżeczce do kawy: pieprzu białego
- czarnego i cayenne
- słodkiej papryki
- a także suszonych ziół - tymianku i oregano oraz granulowanych czosnku i cebuli)
- 3 kolorowe papryki (czerwona
- zielona
- żółta)
- 1 cukinia; salsa pomidorowa: puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 1/2 szklanki oliwy
- sok z 1 cytryny
- pęczek świeżej kolendry
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Mieszankę przypraw dokładnie miksujemy. Filety z sandacza skrapiamy sokiem z limonki i obtaczamy z obu stron w przyprawach, strzepując ich nadmiar. Następnie zraszamy rybę oliwą i smażymy na grillu lub na patelni. Papryki i cukinię kroimy na plasterki, skrapiamy oliwą, grillujemy lub krótko smażymy i wykładamy na talerze. Sandacza układamy na jarzynach. Robimy salsę. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 5 min. Salsą polewamy sandacza lub podajemy ją osobno w miseczce. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 4736 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |