|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szpajza cytrynowa |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 4 jaja
- 1 duża cytryna
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- skórka z cytryny
|
Opis przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, do momentu aż cukier będzie całkowicie roztarty.W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje zagotować, po czym przestudzić. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z całej cytryny i starta skórkę cytrynowa, wymieszać,po czym dodać ubite na sztywna piane białka. Całość dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlewać do salaterek deserowych.Czynność te należy wykonywać bardzo szybko,gdyż krem natychmiast tężeje.Stężały krem można dekorować ćwiartkami plastra cytryny wraz ze skorka oraz bita śmiatana. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis czytano już 7745 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
szpajza Dodał/a ~nika22 dnia 2008-11-14 18:25:50
Zelatynę się nie gotuje tylko rozpuszcza i przestudzoną wlewamy do masy jajecznej.
|
|
|
|