|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Torcik walentynkowy |
|
Poziom: średni Głosów: 5 Ocena: 4.80 Składniki: 1 szklanka mąki
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
4 jajka
1 pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
1 opakowanie śmietany kremówki (200 ml)
50 g wiórków czekoladowych lub płatków migdałowych
owoce kandyzowane
|
Opis przygotowania: Pomarańczę umyć, skórkę zetrzeć na tarce, z miąższu wycisnąć sok. Białka ubić na sztywno. Do miski wsypać obie mąki, dodać margarynę, cukier waniliowy, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, skórkę i sok z pomarańczy, utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać pianę, delikatnie wymieszać. Formę w kształcie serca wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut w temp. 200oC. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie cienką warstwą posmarować brzeg i górną powierzchnię. Brzeg obłożyć wiórkami czekoladowymi lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Resztą śmietany napełnić szprycę i udekorować wierzch tortu używając również owoców kandyzowanych. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6460 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|