przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kugel z makaronu

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.50
Składniki:
3 jajka,
1/4 filiżanki margaryny lub masła,
1/4 filiżanki cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 funta szerokiego makaronu,
1/4 filiżanki rodzynek,
1/4 filiżanki migdałów,
1/2 filiżanki siekanych jabłek.

Opis przygotowania:
Ubij dokładnie jajka w dużej misce. Dodaj masło, cukier i cynamon a następnie wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Ugotuj makaron i wypłucz go w zimnej wodzie. Osusz go niezbyt dokładnie. Włóż makaron do mikstury z jajek i wymieszaj tak, aby cały makaron był zanurzony. Całość wstaw do lodówki na ok. 15 - 30 min. tak, aby makaron mógł wchłonąć miksturę. Ponownie zamieszaj. Włóż ok. połowę tej masy do żaroodpornego naczynia. Posyp rodzynkami, migdałami i jabłkami. Pozostała część masy połóż na wierzch. Piecz ok. 30 - 45 min. w temp. 350°C, aż do momentu, gdy jajka zetną się, a makaron na wierzchu będzie chrupiący. Danie to może być podawane na ciepło lub zimno.
Region:  Kuchnia żydowska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 11627 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin