|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem karmelowy I |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 łyżki cukru
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
- 1/2 szklanki śmietanki
|
Opis przygotowania: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Przyrządzić z cukru karmel, rozpuścić gorącą wodą. Napęczniała żelatynę zalać małą ilością (3 - 4 łyżki) wrzącej wody, podgrzewać w małym naczyniu i rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszysta masę, na końcu dodać rozpuszczona żelatynę i karmel, rozetrzeć, odstawić do ostudzenia. Ubić białka i śmietankę i pozostawić w chłodnym miejscu. Gdy masa zgęstnieje, wymieszać lekko z piana i śmietanką. Trzy łyżki ubitej śmietanki pozostawić do przybrania. Krem porcjować za pomocą łyżki lub woreczka, zastudzić, przybrać śmietanką. |
|
|
Przepis czytano już 5120 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|