przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ryż z rodzynkami

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 1.00
Składniki:
20 dkg ryżu,
400 ml mleka,
4 dkg masła,
wanilia,
sól,
10 dkg rodzynków,
3-4 żółtka,
5 dkg masła do żółtek,
6-8 dkg cukru pudru,
20 ml likieru Maraschino.

Opis przygotowania:
Ryż opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić, odsączyć, zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 minuty, odcedzić, odsączyć. Następnie zalać wrzącym mlekiem, dodać opłukane rodzynki, masło, drobno pokrajaną wanilię i sól, zamieszać, przykryć i gotować około 20 minut na małym ogniu. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z likierem i wystudzonym ryżem. Przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia. Przed wydaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć ryż na półmisek, udekorować.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 8536 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin