|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Rosół |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 5Ocena: 4.00
2 l wywaru mięsnego lub wody,
 1.5 kg mięsa - kura albo cielęcina lub wołowina (a najlepiej wszystkiego po trochu),
 1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską,
 1 cebula - opiec nad ogniem,
 sól,
 pieprz,
 natka koperku albo pietruszki lub lubczyku,
 ew. 2 - 3 kostki rosołowe.
 Do saszetki ziołowej:
 trochę twardych części naci pietruszki lub koperku,
 10 ziaren czarnego pieprzu,
 1 - 3 liści laurowych,
 2 - 6 ziaren ziela angielskiego i inne przyprawy wg uznania (trzonki pieczarek - grzyb suszony - gałka muszkatołowa itd.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Do zimnego wywaru mięsnego włożyć saszetkę ziołową, dodać poćwiartowaną kurę lub pokrojone mięso i gotować na małym ogniu i bez przykrycia ok. 1.5 h (rosół pod przykryciem mętnieje). Wyjąć saszetkę ziołową. Kiedy mięso zaczyna mięknąć, dodać warzywa i gotować do miękkości. Jeśli na rosole zebrała się zbyt duża warstwa tłuszczu, zebrać ją łyżką lub gazą, w którą zawinąć wcześniej kilka kostek lodu. Tą metodą można też usunąć szumowiny. Przyprawić rosół i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawać z makaronem. Do środka można włożyć krojone mięso i warzywa. Jeżeli zamiast wywaru używa się wody, to można dodać kostki rosołowe.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 8251 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |