|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Żur biały |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
0.5 l maślanki,
 0.25 l słodkiego mleka,
 0.5 l wody,
 1 jajo,
 1 żółtko,
 25 dkg białego sera,
 8 dkg masła,
 1 pełna łyżka mąki pszennej,
 sól.
 
 
 |  | Opis przygotowania: W większym, emaliowanym garnku zagotować wodę z solą. Mleko słodkie połączyć z maślanką, wbić całe jajo i żółtko, dodać łyżkę mąki i wszystko dokładnie roztrzepać. Do wrzącej wody, ciągle mieszając, wlewać powoli przygotowaną zawiesinę z jajami, doprowadzić do zagotowania, przez chwilę jeszcze pogotować i odstawić z ognia. Masło zrumienić i wlać do zupy. Ser biały pokruszyć lub pokroić w kostkę, nałożyć na talerze i zalać zupą. Podawać na gorąco.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 6717 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |