przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pasztet drobiowy z brokułami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 kg mięsa z kurczaka,
20 dkg wieprzowiny,
marchewka,
pietruszka,
cebula,
2 jajka,
2 bułki kajzerki,
1 szkl. mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
1 kalafior,
1 brokuły,
2 łyżki oleju.

Opis przygotowania:
Mięso drobiowe i wieprzowe opłukać, osuszyć, pokroić. Kalafiora i brokuły podzielić na małe różyczki, umyć. Kalafiora, brokuły, cebulę, marchewkę i pietruszkę zalać zimną wodą, zagotować. Kalafiora, brokuły i cebulę wyjąć jak tylko zmiękną. Marchewkę i pietruszkę gotować do czasu, aż będą całkowicie miękkie. Mięso drobiowe i wieprzowinę obsmażyć na patelni z olejem, ostudzić. Bułki namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso, bułkę, cebulę, marchewkę i pietruszkę zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową, dodać pianę z białek. Podłużną formę (może być szklana) natłuścić, na środku ułożyć pasek z różyczek kalafiora. Po bokach kalafiora położyć masę mięsną, na pasku z kalafiora ułożyć pasek z brokułów. Rozsmarować i lekko ubić mięsną masę, tak aby przylegała do warzyw. Pasztet gotować ok. 2 h w kąpieli wodnej.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6764 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin