przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pasztet z cielęciny

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 1.00
Składniki:
60 dkg cielęcy bez kości,
20 dkg świeżego boczku,
150 ml śmietany,
8 dkg cebuli,
10 dkg pieczarek, 6-8 dkg bułki czerstwej,
8 dkg żółtego sera (gouda),
natka pietruszki,
2 jaja,
tłuszcz,
sól,
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Opis przygotowania:
Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, rozdrobnić. Mięso umyć pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą i pieczarkami skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać rozdrobnioną bułkę i śmietanę. Następnie przestudzić, zemleć dwa razy z użyciem sita pasztetowego, wymieszać z jajami, startym serem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią, wstawić do większego naczyniaz wrzącą wodą i gotować ok. 60 min. Pod koniec gotowania wstawić garnek do silnie nagrzanego piekarnika. Upieczony wyjąć, wystudzić, wyłożyć z formy, ułożyć na półmisku, udekorować.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6836 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin