Pasztet z drobiu i wątróbek |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 40 dag kurzych wątróbek
30 dag piersi indyczych
35 dag boczku
4 dag bułki francuskiej
2 cebule
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany
1 jajo
20 ml koniaku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka białego pieprzu
|
Opis przygotowania: Wątróbki, mięso, boczek i bułkę francuską pokroić w kostkę.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle.
Dodac śmietanę, jajko, koniak oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Mieszankę schłodzić w zamrażalniku tak, by lekko zamarzła, a następnie jak najdrobniej zemleć w maszynce do mięsa lub rozetrzeć 100 g porcjami w mikserze.
Prostokątną formę wysmarowaną masłem napełnić masa mięsną.
Do brytfanny wlać 2 cm warstwę wody i zagotować.
Umieszczoną w brytfannie formę z masą mięsną piec w rozgrzanym piekarniku.
Potrawę podawać na ciepło lub na zimno.
Piec 70 min w piecyku gazowym 2 stopien, a elektrycznym 150 stopni. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 8550 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |